Zondag 5 Maart: Eerste zondag van de 40Dagentijd Volgende

Zondag 5 Maart: Eerste zondag van de 40Dagentijd

 
Het thema van deze 40-dagentijd is “Sta in je kracht”.
‘Overal ter wereld leven sterke meiden en vrouwen en dappere jongens en mannen. Mensen die hun wil en hart volgen. In makkelijke en moeilijke omstandigheden. Dit vraagt om kracht en om doorzettingsvermogen. Iets dat vanzelfsprekend en makkelijk lijkt, maar het niet altijd is.
Jezus deelt zijn kracht en zijn liefde met ons. En uit liefde volbracht Hij krachtig zijn lijdensweg. Laten wij net zo sterk en dapper zijn als Jezus. En delen zoals Hij deelt.’

In deze 40-dagentijd horen we hoe Jezus zijn weg gaat vanuit de kracht van Gods liefde. De berg is als symbool gekozen van die liefde en kracht. De berg is groot, machtig en sterk. Hij straalt kracht uit, maar er is ook plaats voor stilte en verwondering. In de Bijbel is de berg de ontmoetingsplaats met God.
De berg wordt in de liturgische bloemschikking verbeeld door drie schijven van een boom. In de schijven is de kracht van de boom nog te herkennen, elke jaarring staat voor groeikracht. In de schijven zit soms een barst, dit geeft de kwetsbaarheid aan van het bestaan.
Op deze eerste zondag van de 40-dagentijd horen we over verleiding en verzoeking.
Als symbool van verleiding is er een prachtige bloem, deze schittert boven de stenen en het zand van de woestijn.

Onder de schikking ligt een paarse doek en een stuk jute, dit symboliseert de ingetogenheid en soberheid van deze 40-dagentijd.

Sta in je kracht
Jezus laat zich niet verleiden
door de glans en schittering
die hem getoond worden
sterker dan alle machten
is de kracht van Gods liefde
sta in die kracht